Choć zaparcia stają się coraz powszechniejszym problemem, nie można ich ignorować. Nieleczone mogą prowadzić do wielu groźnych na zdrowia powikłań. Kluczowym czynnikiem jest profilaktyka zaparć — stosując kilka prostych zasad, można znacznie ograniczyć ryzyko ich rozwoju. Poniżej znajduje się lista najważniejszych wytycznych. Sprawdź, czy je stosujesz.

Surowe warzywa, owoce i produkty zbożowe są bogatym źródłem naturalnego błonnika. Usprawnia on pasaż jelitowy, zwiększa objętość mas kałowych i ułatwia wypróżnienie.

Regularny ruch usprawnia pracę jelit i reguluje częstość wypróżnień.

Napary z niektórych ziół wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego i poprawiają perystaltykę jelit. Wprowadź do swojej diety herbatki z mniszka lekarskiego, rumianku lub kopru włoskiego. 

Woda upłynnia masy kałowe, dzięki czemu wypróżnienie jest łatwiejsze i szybsze. Odpowiednia podaż wody jest niezbędna, aby zapobiegać zaparciom.

Zatrzymywanie chęci wypróżnienia może skutkować rozwojem zaparć, a w późniejszych etapach — nawet hemoroidów.

Takich jak kasza manna, gorzka czekolada, marchew, białe pieczywo, fast-foody.  Ich nadmierne spożycie może skutkować rozwojem zaparć.