Zaparcia, zwane też często zatwardzaniem, stanowią problem układu pokarmowego, który wiąże się z ograniczeniem lub całkowitym brakiem możliwości prawidłowego oddania stolca. Przed użyciem leków o działaniu przeczyszczającym warto zwiększyć podaż błonnika w codziennej diecie – jaką rolę odgrywa w kontekście leczenia zaparć?
Najczęstsze przyczyny zaparć
W większości przypadków zaparcia stanowią efekt nieprawidłowej diety. Duże spożycie produktów przetworzonych, bogatych w sól, cukier i przede wszystkim w nasycone kwasy tłuszczowe skutkuje nadmiernym utwardzeniem masy kałowej. Nieprawidłowa dieta odbija się też na kondycji mikrobioty. Jakościowe i ilościowe zaburzenia flory bakteryjnej jelit może doprowadzić do zmian zapalnych skutkujących m.in. problemami z motoryką jelit. Do problemów z defekacją bardzo często dochodzi nieprawidłowe nawodnienie.
Zaparcia mogą też być spowodowane:
- Nadmierny stres
- Choroby układu pokarmowego (np. IBS)
- Przesadne stosowanie leków rozkurczowych
- Długofalowa terapia lekami przeciwbólowymi
- Niektóre schorzenia neurologiczne i nowotwory
O zaparciach mowa wówczas gdy częstotliwość wypróżniania jest mniejsza niż 3 razy w trakcie tygodnia.
Rola błonnika w leczeniu zaparć
Mianem błonnika określa się grupę kilka substancji o odmiennych właściwościach, które należą do grona lignin i roślinnych wielocukrów wykazujących oporność na działanie enzymów trawiennych znajdujących się w ludzkim przewodzie pokarmowym. Błonnik można podzielić na rozpuszczalny w wodzie (beta-glukan, inulina) i nierozpuszczalny (np. celuloza, lignina) w wodzie – ta cecha w dużej mierze determinuje intensywność jego działania.
Główną właściwością błonnika przyśpieszenie pasażu jelitowego i wzmożenie perystaltyki. Ponadto błonnik usprawnia i reguluje pracę jelit oraz zwiększa masę i objętość kału, a także prowadzi do jego zmiękczenia. Co więcej, błonnikowi przypisuje się pozytywny wpływ na ograniczenie wchłaniania tłuszczów powodujących utwardzenie stolca. Błonnik pomaga też w przedostawaniu się do jelit kwasów żółciowych, które ulegają transformacji w związki potęgujące działania przeczyszczające.
Inne cenne korzyści ze spożycia błonnika dla przewodu pokarmowego:
- potęguje uczucie sytości
- oddziałuje na poziom cholesterolu
- wykazuje właściwości prebiotyczne
- wspiera usuwanie toksyn z organizmu
- ułatwia kontrolę prawidłowej masy ciała
- powoduje regulację glikemii poposiłkowej
- ogranicza powstawanie kamieni żółciowych
Skąd czerpać błonnik?
Błonnik można z łatwością czerpać wraz z codzienną dietą. Plan żywieniowy powinien zawierać przede wszystkim produkty pełnoziarniste, surowe warzywa oraz świeże i suszone owoce. W posiłkach należy zawrzeć takie artykuły spożywcze jak:
- brązowy ryż
- otręby pszenne
- płatki owsiane i żytnie
- pieczywo żytni i razowy
- różne odmiany orzechów
- grube kasze (gryka, jęczmień)
- nasiona (np. sezam, siemię lniane)
- rośliny strączkowe (np. groch, biała i czerwona fasola)
Idealnym wsparciem dla codziennej diety są preparaty z aptek i sklepów zielarskich. Błonnik jest dostępny w postaci kapsułek, tabletek i proszku – niejednokrotnie jest wzbogacony cennymi dodatkami (np. suszony śliwek, enzymów trawiennych z ananasa). To bardzo dobra opcja w przypadkach gdy pojawiają się trudności ze spożyciem pokarmów będących naturalnym źródłem błonnika.
Przykładowe preparaty z błonnikiem
- Colon C
- Laxinat
- Dicoman
- Ispagul S
- Colosan Ex
- Xenna Błonnik
- Nestle OptiFibre
- Mannodis Gastro
- Gastrolax Owoce i Błonnik
- Forte Pharma Calorie Light
- NanCare Flora Equilibrium
Bibliografia:
- Bienkiewicz M., Bator E., Bronkowska M. „Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej.” Problemy Higieny i Epidemiologii 2015, 96(1): 57-63.
- Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O. „Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości.” Medycyna Rodzinna 2015, 1(18): 18-22
- Neubauer K., Poniewierka E. „Błonnik w wybranych chorobach układu pokarmowego.” Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne 2013, 3(3): 299-302.