Błonnik w leczeniu zaparć

Błonnik w leczeniu zaparć

Zaparcia, zwane też często zatwardzaniem, stanowią problem układu pokarmowego, który wiąże się z ograniczeniem lub całkowitym brakiem możliwości prawidłowego oddania stolca. Przed użyciem leków o działaniu przeczyszczającym warto zwiększyć podaż błonnika w codziennej diecie – jaką rolę odgrywa w kontekście leczenia zaparć?

Najczęstsze przyczyny zaparć

 

W większości przypadków zaparcia stanowią efekt nieprawidłowej diety. Duże spożycie produktów przetworzonych, bogatych w sól, cukier i przede wszystkim w nasycone kwasy tłuszczowe skutkuje nadmiernym utwardzeniem masy kałowej. Nieprawidłowa dieta odbija się też na kondycji mikrobioty. Jakościowe i ilościowe zaburzenia flory bakteryjnej jelit może doprowadzić do zmian zapalnych skutkujących m.in. problemami z motoryką jelit. Do problemów z defekacją bardzo często dochodzi nieprawidłowe nawodnienie.

Zaparcia mogą też być spowodowane:

  • Nadmierny stres
  • Choroby układu pokarmowego (np. IBS)
  • Przesadne stosowanie leków rozkurczowych
  • Długofalowa terapia lekami przeciwbólowymi
  • Niektóre schorzenia neurologiczne i nowotwory

O zaparciach mowa wówczas gdy częstotliwość wypróżniania jest mniejsza niż 3 razy w trakcie tygodnia.

Rola błonnika w leczeniu zaparć

 

Mianem błonnika określa się grupę kilka substancji o odmiennych właściwościach, które należą do grona lignin i roślinnych wielocukrów wykazujących oporność na działanie enzymów trawiennych znajdujących się w ludzkim przewodzie pokarmowym. Błonnik można podzielić na rozpuszczalny w wodzie (beta-glukan, inulina) i nierozpuszczalny (np. celuloza, lignina) w wodzie – ta cecha w dużej mierze determinuje intensywność jego działania.

Główną właściwością błonnika przyśpieszenie pasażu jelitowego i wzmożenie perystaltyki. Ponadto błonnik usprawnia i reguluje pracę jelit oraz zwiększa masę i objętość kału, a także prowadzi do jego zmiękczenia. Co więcej, błonnikowi przypisuje się pozytywny wpływ na ograniczenie wchłaniania tłuszczów powodujących utwardzenie stolca. Błonnik pomaga też w przedostawaniu się do jelit kwasów żółciowych, które ulegają transformacji w związki potęgujące działania przeczyszczające.

Inne cenne korzyści ze spożycia błonnika dla przewodu pokarmowego:

  • potęguje uczucie sytości
  • oddziałuje na poziom cholesterolu
  • wykazuje właściwości prebiotyczne
  • wspiera usuwanie toksyn z organizmu
  • ułatwia kontrolę prawidłowej masy ciała
  • powoduje regulację glikemii poposiłkowej
  • ogranicza powstawanie kamieni żółciowych

Skąd czerpać błonnik?

 

Błonnik można z łatwością czerpać wraz z codzienną dietą. Plan żywieniowy powinien zawierać przede wszystkim produkty pełnoziarniste, surowe warzywa oraz świeże i suszone owoce. W posiłkach należy zawrzeć takie artykuły spożywcze jak:

  • brązowy ryż
  • otręby pszenne
  • płatki owsiane i żytnie
  • pieczywo żytni i razowy
  • różne odmiany orzechów
  • grube kasze (gryka, jęczmień)
  • nasiona (np. sezam, siemię lniane)
  • rośliny strączkowe (np. groch, biała i czerwona fasola)

Idealnym wsparciem dla codziennej diety są preparaty z aptek i sklepów zielarskich. Błonnik jest dostępny w postaci kapsułek, tabletek i proszku – niejednokrotnie jest wzbogacony cennymi dodatkami (np. suszony śliwek, enzymów trawiennych z ananasa). To bardzo dobra opcja w przypadkach gdy pojawiają się trudności ze spożyciem pokarmów będących naturalnym źródłem błonnika.

Przykładowe preparaty z błonnikiem

 

  • Colon C
  • Laxinat
  • Dicoman
  • Ispagul S
  • Colosan Ex
  • Xenna Błonnik
  • Nestle OptiFibre
  • Mannodis Gastro
  • Gastrolax Owoce i Błonnik
  • Forte Pharma Calorie Light
  • NanCare Flora Equilibrium

 

Bibliografia:

  1. Bienkiewicz M., Bator E., Bronkowska M. „Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej.” Problemy Higieny i Epidemiologii 2015, 96(1): 57-63.
  2. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O. „Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości.” Medycyna Rodzinna 2015, 1(18): 18-22
  3. Neubauer K., Poniewierka E. „Błonnik w wybranych chorobach układu pokarmowego.” Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne 2013, 3(3): 299-302.
  • Makrogol — bezpieczny sposób na zaparcia

    Makrogol — bezpieczny sposób na zaparcia